Mindmapping til at stimulere kreativiteten

Hvis du skal have gang i din kreativitet er et mindmap en god kickstarter. Selve fidusen med mindmapping er at du kan lade associationer føre dig rundt i din fantasi – med andre ord dit indre kreative landskab. Her kan du give din fantasi et ordentligt spark og ruske godt op i dine egne forestillinger. Giv kreativiteten fuld skrue og derefter prøve på at danne forbindelser og sammenhænge imellem dit kreative output.

Vælg et ord eller en del af en sætning eller en begivenhed eller scene. Det kan være, at du overhovedet ikke er begyndt på din historie, så kan du sagtens bruge mindmapping. Og det kan også være, at du er gået helt i stå og mangler inspiration, så er det også et frugtbart værktøj. Sørg for at sætte en tidsbegrænsning på dit kreative mindmapping, fordi ellers kan du risikere at fortsætte ud af en tangent. Det gælder om at producere sammenhænge og forbindelser i en lind strøm, men inden for en rettidig tidsramme. Jeg plejer at bruge højst fem minutter, men det er en smags sag, så sæt uret efter dit behov.

Du kan bruge post-its, eller du kan også vælge at skrive på et blankt A4-ark eller en planche, du skal blot have noget at skrive med og på for den sags skyld. Følg disse simple trin:

Skriv det ord, som du på forhånd har forudbestemt skal være udgangspunktet. Derefter skriver du ord som bliver udledt af det oprindelige ord eller som bare dukker op i dine associationsrækker, herefter følger du blot disse ord. Det, du kan opnå via mindmapping, er at du kan udtrække nogle spændende ord, som hænger sammen og dermed kan bruges i en sammenhæng.

IMG_2270(1)

Hvis jeg skulle sætte mine ord sammen, kunne det for eksempel blive til at en gravid kvinde står hjemme i sin have og ser sin mand sætte en gynge op i deres æbletræ. Der ligger æbler rundt om træet og rådner op. På samme tid i Afrika er en lokal frugthandler gået bankerot, fordi han ikke har nok frugt og dermed tjener han ingen penge. Grundet klimaforandringer kan han ikke leve af sin jord længere. Han overvejer at flygte hen over Middelhavet. En historie om samliv og global opvarmning.

Prøv en gang selv at lave et mindmap med fx ordet ”avisartikel” eller find selv på et ord. Brug højst ti minutter på øvelsen, bagefter har du forhåbentligt nok ord til at skabe en fortælling gennem denne brainstorming.

Du kan også bruge en anden version af mindmapping, hvor du tager udgangspunkt i et ord eller et emne og skriver enkeltvis ord ned på enkelte post-its. Gør dette i fem-syv minutter, hvorefter du sætter dem op på en planche eller et whiteboard. Sæt dem i forskellige lineære rækkefølger, eller arrangér dem i mindre grupper, på den måde kan du også skabe en historie eller åbne op for en interessant fortælling. God mindmapping!