Den skide skriveblokering kan skride…

Skriveblokering eller skriveblokade – kært barn har mange navne. Nogen forfattere påstår, at skriveblokering, hvilket jeg har valgt at holde mig til, er en blokering i ens hjerne. Imens andre peger på, at der overhovedet ikke er tale om noget som helst samt at begrebet ikke findes! Et myteomspundet begreb i alle fald.

Kort beskrevet handler det om at man ikke får noget ned på papir, forfatteren ser sig selv som ikke værende i stand til at skrive  på trods af et ønske om det modsatte. Og det sker både for nybegyndere og for de garvede skribenter, heriblandt Ernest Hemingway og J.K. Rowling. Her er en række tips til at forebygge eller kæmpe mod den berygtede blokering i skrivehåndværket.

For det første er det elementært, at du bare skriver et eller andet hver dag, det være i din dagbog, en seddel om hvad du skal handle ind, en sød besked til dine børn eller kæreste. Send en masse sms’er. Og e-mails.

images

Begynd dér, hvor du kan mærke, at lysten driver værket. Midt i sætningen, eller i midten i handlingen. Begynd med det sjove, det lette, det magiske. Skriv gerne lidt vrøvleord ind imellem og grin lidt over det, det letter på stemningen og fjerner det seriøse i det pligtopfyldende skrivearbejde.

Hvis det hele går i hårdknude, skal du ud i den friske luft. Tag hunden, barnet, vennen med. Eller giv dig selv blot et kvarters gågang rundt i kvarteret. Hvis du oplever, at du opsnapper små bidder af sætninger eller ord der drypper frem, så sørg for at få dem noteret ned i en notesbog eller i din mobil. Eller optag dem med diktafon på din mobil.

Skriv om noget som du ved rigtig meget om, det er en god metode til at få åbnet op for din skriveimpulser. Det kan også være en ting i det rum, hvor du sidder, for eksempel din kaffekop, skriv om bryggeprocessen, hvad du gjorde for at brygge kaffe, beskriv det som om det er en opskrift eller brugsanvisning.

Grib dagens gratisavis/lokalavis og skriv af en af artiklerne. Det er i øvrigt en rigtig god opvarmningsøvelse.

Send din indre kritiker på ferie. Giv kritikeren et navn, sig til hende/ham at de må være megatrætte og trænger til en varm kop te og et slumretæppe. Forestil dig, at han/hun sætter sig godt tilpas i en armstol med et tæppe omkring sig. Servér småkager. Og skru godt op for varmen, så hun/han tager sig en velfortjent lur.

Hold dig skrivevarm helst hver dag. Skriv løs. Bare skriv. Skriv nu.